Flesvoeding informatie

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je kindje flesvoeding te gaan geven ga je nadenken over welke flesvoeding, welk flesje en vraag je je misschien af waar je allemaal op moet letten.

Als je je kindje flesvoeding wilt geven, kun je het beste kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. Deze bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Als er op de verpakking van flesvoeding een 1 staat dan heb je goede voeding. In principe zit in alle verschillende merken alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft, bij alle dure merken betaal je voornamelijk extra voor de naam (welk merk voeding je je kindje gaat geven is dus een persoonlijke keuze).

Er is keuze uit flesvoeding gebaseerd op koemelk. maar er is ook flesvoeding gebaseerd op geitenmelk of op basis van soja. Deze is voor velen niet zo bekend maar is er wel veel over te vinden op het internet.  Er is veel te lezen over verschillende voedingen; voeding tegen krampjes, voeding voor hongerige baby’s, voeding voor kinderen met een hoog risico op allergieën, enz. Wij adviseren om met normale voeding te starten, mocht het na verloop van tijd blijken dat je kindje toch beter over kan gaan op een andere voeding dan kan dit altijd nog. Het is raadzaam om dit eerst met de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau te overleggen.

Het flesje waar je voor kiest is ook een heel persoonlijke keuze. Misschien heb je al ervaring met een fijne fles bij een eerder kind of heb je iets gehoord van vrienden of familieleden. Alle flessen die gemaakt worden voldoen aan de wettelijke richtlijnen, dus in principe is geen fles slecht of fout. Wel hebben veel kinderen een persoonlijke voorkeur voor de ene of andere fles. Er zit namelijk wel verschil in snelheid van het doorlopen van de voeding (door de verschillende grootte in de opening van een speen) of verschil in vorm van de speen. Het kan dus gebeuren dat je in de kraamweek meerdere flesjes probeert voordat je de favoriete fles van je kindje hebt gevonden.
Na aanschaf van de fles is belangrijk dat je deze eerst een keer uitkookt (10 minuten voor de fles, 3 minuten voor de spenen). Uitkoken kan gewoon in een pannetje met water ( met een heel klein scheutje natuurazijn voor evt kalkaanslag te voorkomen).

Na de voeding kun je de fles en speen gewoon afwassen of wassen in de vaatwasmachine.

Kraamzorg Lingewaard heeft hele fijne ervaringen met de Dr Brown fles en de difrax fles ( smalle versie) omdat deze de minste kans hebben om vacuüm te zuigen, dit voorkomt oorpijn.

 

Praktisch

Flesvoeding is eenvoudig klaar te maken. Voor het klaarmaken volg je altijd de instructies op de verpakking, Meestal is dit 1 schepje voeding dat je moet mengen met 30 ml water. Maak je voeding per fles klaar dan pak je lauw/warm water wat je mengt met de voeding, let hierbij op dat er geen klontjes voeding in de speen terecht komen (mocht je de voeding in de fles klaarmaken hou dan de speen dicht bij het schudden of gebruik een vork om te mengen).

Heel belangrijk bij het klaarmaken en geven van de fles is dat het hygiënisch gebeurt. Zorg dat je handen schoon zijn en dat de flessen en spenen zijn uitgewassen.

Het lichamelijk contact tijdens het voeden is belangrijk. Neem je kind bij het voeden op schoot, dan is de kans op verslikken het kleinst en heb je een fijn momentje met z’n tweetjes. Laat altijd je kind zelf happen en dwing nooit de fles in de mond. Bedenk dat het zuigreflex tegen het boven gehemelte van je kindje zich bevind.  Geef je kind altijd de tijd om na en indien nodig tussendoor een boertje te laten, breng hiervoor je kind inclusief zijn armen over je schouder. ( op deze manier is altijd de slokdarm vrij en kan lucht makkelijker ontsnappen )
Kijk voor uitgebreidere informatie op de website van het voedingscentrum.

Vanaf dag 8 na de geboorte is het advies dat je kindje voldoende vitamine K en vitamine D krijgt. Wanneer je kind minimaal 500 ml flesvoeding per dag krijgt, hoef je geen extra vitamine K te geven, deze vitamine zit dan al genoeg in de voeding. Mocht je minder dan 500 ml flesvoeding geven na dag 8 (bijvoorbeeld als je dit combineer met borstvoeding) dan is het advies om alsnog extra vitamine K te geven. Geef je kind wél elke dag 10 microgram vitamine D extra, ongeacht de hoeveelheid vitamine D die al is toegevoegd aan de flesvoeding.

 

Tip:

Voor de nachten is het prettig om een nieuwe thermoskan aan te schaffen. Hierin blijft het water lekker warm en deze kun je gewoon naast je bed plaatsen.  Handig zijn ook de stapelbakjes waar je per flesvoeding de voeding kunt klaar zetten.

 

Heb je

EEN VRAAG ?

KRAAMZORG LINGEWAARD
Kamervoort 3a
6687 LA Angeren
026-3254784 / 06-86117407
info@kraamzorglingewaard.nl
[contact-form-7 id=”1489″]