Een geboorteplan is een goede manier om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling.
Het geboorteplan is voor het eerst opgedoken in de jaren ’70 in Engeland onder de naam ‘een brief aan de verloskundige’. Destijds was het voornamelijk gebruikt door vrouwen die in het ziekenhuis bevielen. In Nederland begint het geboorteplan de laatste jaren aan populariteit te winnen. Een geboortewens kan je helpen je wensen, verwachtingen en vragen t.a.v. de geboorte op een rij te zetten.
Door je bewust te zijn van jouw wensen en verwachtingen en deze te bespreken met je partner, verloskundige, kraamverzorgende en of gynaecoloog, ben je tegen de tijd van je geboorte goed geïnformeerd en kom je minder snel voor verrassingen te staan.
Bovendien is het tijdens de geboorte een hulpmiddel in de communicatie naar je vroedvrouw (verloskundige) of gyneacologoog. In het ziekenhuis, maar ook als je thuis bevalt, zijn ze er meestal blij mee als een vrouw en haar partner zich goed voorbereiden op de geboorte en op de hoogte zijn van de verschillende interventies en hun voor en nadelen. Het geeft ook een houvast als de dingen anders lopen dan je had gedacht.
Een nadeel van het schrijven van een geboorteplan is dat het in sommige gevallen tot onrealistische en hoge verwachtingen kan leiden. Hiermee gaat het juist aan zijn doel voorbij.
Om dit te voorkomen dient het schrijven van je geboortewens aan de volgende punten te voldoen:
- Schrijf de dingen op die je van te voren kunt controleren en laat de rest los.
Dingen waar je van te voren controle over hebt zijn, je zorgverlener en de communicatie met haar, de locatie van geboorte en je eigen kennis t.a.v. de geboorte. Waar je geen invloed op hebt is bijvoorbeeld de datum waarop je gaat bevallen, de manier waarop de geboorte start, de lengte van je bevalling en hoe je lichaam en baby zullen reageren. Een goede voorbereiding houdt ook in dat je rekening houdt met het onvoorspelbare van het geboorteproces. Het is daarom van belang open en flexibel te blijven.
- Hou het simpel en duidelijk geformuleerd.
Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis of thuis te maken krijgt met iemand anders die niet van te voren je geboorteplan heeft doorgelezen hebben ze vaak geen tijd om je geboorteplan letter voor letter door te lezen. Je geboortewens zou idealiter op één A4-tje moeten passen. Neem je geboortewens ook door met je partner, verloskundige en kraamverzorgende. Zij kunnen tijdens de bevalling zorg dragen dat er zoveel mogelijk aan je wensen wordt tegemoet gekomen.
- Wees realistisch.
Kijk van te voren hoe het er in het ziekenhuis waar je (eventueel) heen zou gaan wat hun protocol is. Wat zijn de mogelijkheden. Kun je daar in bad of onder de douche. Hebben ze een baarkruk en een geboortebal? Wanneer mag je vrij bewegen en wanneer raden ze aan om aan de monitor te blijven?