Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven.
Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige,  personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan. Onze kraamverzorgenden zijn zeer goed geschoold om je optimaal te kunnen helpen en begeleiden.

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s, omdat moedermelk waardevolle voeding- en afweerstoffen bevat die kinderen nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid.

Vooral het colostrum, de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren, bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken, krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. Hoe langer borstvoeding wordt gegeven, hoe beter het is. Baby’s profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen.

Als je volledige borstvoeding geeft is het advies dat je extra vitamine K en D geeft. Hiermee start je op de 8e levensdag.

 

Voordelen van Borstvoeding

Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, atopisch eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen. Waarschijnlijk beschermt borstvoeding ook tegen overgewicht op latere leeftijd en tegen diabetes.

Ook moeders profiteren van het geven van borstvoeding. Borstvoeding beperkt namelijk het bloedverlies na de bevalling en maakt het gemakkelijker om weer op gewicht te komen. Ook hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking (osteoporose).

Praktische voordelen van borstvoeding zijn: het is gratis, altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygiënisch!

 

Voorbereiding
Wanneer je kiest voor het geven van borstvoeding is het aan te raden hierover tijdens de zwangerschap al informatie te lezen. De eerste periode met een kind is al heel spannend, ook borstvoeding is nieuw en niet altijd even gemakkelijk. Om beter voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding is het belangrijk om te weten dat het geven van borstvoeding veel tijd en energie vergt de eerste weken. Lees hierover op internet, in boeken of volg een borstvoedingsavond of cursus om volledig voorbereid te zijn op de theorie achter borstvoeding, hoe kun je het beste aanleggen, verschillende houdingen etc.

 

Wanneer het allemaal even niet lukt
Wanneer je je baby niet aangelegd krijgt of deze niet goed aan de borst wil drinken, is het belangrijk zelf te starten met het stimuleren van je borsten. Dit kun je doen met borstmassage of met behulp van een kolf. Je kraamverzorgende kan je laten zien hoe borstmassage gaat, kolven gaat het best met een elektrische kolf. Deze kun je huren bij Kraamzorg Lingewaard. Je kraamverzorgende kan je begeleiden met aanleggen en andere problemen bij borstvoeding. Mochten wij er samen niet uit komen dan is het van belang om op tijd een lactatiedeskundige in te schakelen, zij is de specialist op het gebied van borstvoeding en kan vaak met een paar tips en trucs goed helpen.

Borstvoeding en werk

Hoe zit het met het geven van borstvoeding als je weer gaat werken?

De belangrijkste punten:

  • Als werknemer dien je, om aanspraak te kunnen maken op je recht om borstvoeding te geven tijdens werktijd, je werkgever tijdig op de hoogte te brengen van het feit dat je borstvoeding geeft of voornemens bent borstvoeding te gaan geven.
  • De werkgever moet het werk en de werkplek zodanig inrichten of aanpassen dat het werken voor de werknemer geen gevaren met zich mee kan brengen voor haar veiligheid en gezondheid en geen terugslag kan veroorzaken op de borstvoeding.
  • Tot 9 maanden na de geboorte heb je het recht om borstvoeding te geven op het werk (langer mag ook, maar dan in eigen tijd). Gedurende een werkdag mag je 25% van je tijd gebruiken om borstvoeding te geven of te kolven. Op een werkdag van 8 uur mag je hier dus 2 uur voor gebruiken. De werkgever is verplicht dit als werktijd door te betalen.
  • Je hebt het recht om het werk af te wisselen met extra pauzes, die samen tenminste 15 minuten en ten hoogste 1/8 deel van de werktijd in beslag nemen. Deze pauzes gelden als werktijd. Het tijdstip en de duur van de onderbrekingen vindt plaats in overleg met de werkgever.
  • Er moet een geschikte kolfruimte of voedingsruimte zijn, welke afsluitbaar is, waar je rustig kan kolven of voeden. Als deze ruimte er niet is, mag je ook naar huis om te kolven of borstvoeding te geven.
  • Als werknemer heb je het recht werk te verrichten in een bestendig en regelmatig werk- en rusttijdenpatroon en je kan niet verplicht worden tot overwerk of nachtdienst. Dit laatste tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat dit redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd. Je kunt tot 6 maanden na de bevalling aanspraak maken op deze rechten.

Het is dus belangrijk om tijdens de zwangerschap met je werkgever te bespreken wat je voornemens zijn omtrent werk en borstvoeding. Zo kun je samen van tevoren bekijken wat te realiseren is.

Lees hier meer als je meer wil weten over de ‘Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding’ van WHO/UNICEF, als uitgangspunt voor het borstvoedingsbeleid.

Meer over borstvoeding

Meer informatie/ borstvoeding organisaties
Er zijn diverse borstvoedingsorganisaties die informatie en ondersteuning bieden aan iedereen die geïnteresseerd is in borstvoeding. Kijk voor meer informatie ook eens op de volgende websites :

www.borstvoeding.nl

https://www.lalecheleague.nl/

https://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/

inzetvoorborstvoeding.nl   Voor allerlei tips en adviezen  gerelateerd aan borstvoeding, zoals bijvoorbeeld waar koop je fijne bh.

Bekijk hier ↑  het filmpje: ‘Hoe wordt moedermelk gemaakt?‘ gemaakt door het Voedingscentrum

Eerst even

KENNISMAKEN?

KRAAMZORG LINGEWAARD
Kamervoort 3a
6687 LA Angeren
026-3254784 / 06-86117407
info@kraamzorglingewaard.nl
[contact-form-7 id=”1489″]