Ziekenhuis bevalling

Sommige vrouwen weten zeker dat ze thuis willen gaan bevallen terwijl weer anderen zeker weten dat ze kiezen voor een ziekenhuis bevalling.
In het ziekenhuis kun je poliklinisch of klinisch te bevallen. Klinisch betekent dat je in het ziekenhuis bevalt omdat er een medische indicatie is. Poliklinisch betekent dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis wilt bevallen.

 

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Wanneer je zwangerschap zonder risico’s verloopt kun je in het ziekenhuis bevallen met jouw eigen verloskundige. Je bevalt dan in het ziekenhuis op eigen verzoek, zonder medische indicatie. Je bespreekt dit met jouw eigen verloskundige. Je ‘huurt’ bij wijze van spreken de verloskamer en de verpleegkundige zorg in van het ziekenhuis. Jullie kosten hiervoor zijn ca. eur 450,-. Een poliklinische bevalling betekent dat jouw bevalling thuis begint en dat je tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis gaat. De verloskundige werkt in het ziekenhuis met dezelfde hulpmiddelen als thuis. Wanneer er zich complicaties voor zouden doen dan wordt er een gynaecoloog (vaak in opleiding! ) bijgeroepen die het dan overneemt.

 

Klinisch bevallen in het ziekenhuis

Mocht er kans zijn op een verhoogt risico op complicaties, dan kom je onder behandeling van een gynaecoloog. Het kan zijn dat je tijdens jouw zwangerschap al onder behandeling bent van een gynaecoloog. Dan zal hij of zij ook de bevalling leiden. Het is ook mogelijk dat er tijdens uw bevalling besloten wordt dat jouw bevalling ‘medisch’ wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er pijnbestrijding toegediend gaat worden of wanneer weeën opgewekt worden door middel van een infuus.

Iedereen kan wel de voor en nadelen bedenken van een thuis of ziekenhuis bevalling. Ons advies is bespreek ze met je verloskundige en je kraamverzorgster tijdens je intake. En maak dan je keuze met je hart, en zeker niet uit angst.

 

Voorbereiding op een bevalling

Ook wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen is het van belang dat jouw bed thuis wel op klossen komt te staan (bovenkant matras minimaal 80 cm hoog boven de grond). Zorg dat jouw kraampakket in huis is. Bij een ziekenhuis bevalling heb je een minder uitgebreid pakket nodig dan wanneer je thuis bevalt. Echter zorgverzekeraars sturen, als je aanvullend verzekerd bent, iedereen hetzelfde pakket en maken hier geen onderscheid in. Mocht je dus na de kraamtijd nog over hebben? Gooi dan niks weg, maar denk aan BabyHope waar Kraamzorg Lingewaard een inzamelpunt is.

Voor meer info lees hier: https://www.stichtingbabyhope.org/

 

Nog vragen?
Wil je meer informatie over de ziekenhuis bevalling? Neem gerust contact met ons op of meld je direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!

Heb je

EEN VRAAG ?

KRAAMZORG LINGEWAARD
Kamervoort 3a
6687 LA Angeren
026-3254784 / 06-86117407
info@kraamzorglingewaard.nl
[contact-form-7 id=”1489″]