Proficiat

Je vrouw/vriendin is zwanger en jij gaat vader worden. Er is een kindje op komst, haar buik begint te groeien en er verandert van alles. Zowel voor als na de geboorte van jullie kindje zullen er een heel aantal zaken geregeld moeten worden. Daarnaast is het fijn als je weet wat je te wachten staat tijdens een bevalling en hoe je je vrouw kunt steunen tijdens de bevalling. Daarom geven we je graag een aantal tips.

 

De keuze van de achternaam en voornaam

Wanneer je niet getrouwd bent krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. Tenzij je vooraf door middel van erkenning bij het gemeentehuis geregeld hebt dat het kindje de achternaam van jou krijgt. De voornaam is uiteraard een persoonlijke keuze van de vader en de moeder.

 

Kraamzorg regelen

Wanneer jullie baby geboren is, heb jij ook de tijd nodig om hieraan te wennen en een band op te bouwen. Natuurlijk zul je ook leren hoe je jullie kindje kan verzorgen. De kraamverzorgster kan je hierbij assisteren. Wanneer het jullie eerste kindje is adviseren wij om vrij te nemen in de kraamperiode zodat je van de kraamverzorgster tips en trucs kunt leren. Wij adviseren om uiterlijk rond de 16e week van de zwangerschap aan te melden voor kraamzorg.

 

Babyuitzet

Het is verstandig om ruim op tijd een wieg of ledikantje, een kinderwagen en een autostoeltje (maxi-cosi) aan te schaffen. Daarnaast de basis baby uitzetlijst.

 

Kraamverlof

Je vrouw/vriendin moet haar werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen dat zij zwangerschapsverlof wilt opnemen in verband met de geboorte van jullie kindje. De aanvraag voor dit verlof mag nooit geweigerd worden. De werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om zaken met betrekking tot uw zwangerschapsverlof te kunnen regelen.

Als vader heb je recht op twee werkdagen vaderschapsverlof. Deze twee dagen zijn bedoeld voor de kraamtijd. Niet voor de bevalling zelf. Je mag zelf beslissen wanneer je het kraamverlof opneemt, mits je het verlof opneemt in de eerste vier weken na de geboorte of, in geval van een ziekenhuisbevalling, binnen vier weken na thuiskomst.

Bovendien heb je recht op 3 dagen ouderschapsverlof (partnerverlof). Lees hier meer over dit verlof.

Kraamzorg Lingewaard | kraamzorg regelen

Geboortekaartjes bestellen

Er is een enorme keuze aan geboortekaartjes. Het is mogelijk om deze via internet te bestellen of om naar een drukkerij ‘om de hoek’ te gaan en daar enkele boeken met voorbeeld kaartjes te halen om ze te kunnen bekijken. Het is verstandig ruim van te voren de adressenlijst klaar te hebben en de etiketten alvast te printen of de enveloppen alvast te schrijven. Dat scheelt veel tijd en stress na de bevalling.

 

Geboorte aangifte

Wanneer jullie baby geboren is moet je dit binnen drie werkdagen aangeven op het gemeentehuis in de plaats waar de baby geboren is. Voor aangifte moet je meenemen je legitimatiebewijs en heb je eventueel jullie trouwboekje en erkenningspapieren nodig.

 

Kinderopvang (en toeslag) regelen

Wanneer het nodig is dat je straks opvang voor jullie kindje hebt, is het belangrijk dat vroegtijdig te gaan regelen. Wanneer u kiest voor een kinderdagverblijf of een gastouderbureau is het ook handig om een vergelijking te maken qua kosten. Daarbij is het handig om uit te zoeken op hoeveel kinderopvangtoeslag je straks recht hebt via de belastingdienst.

 

De bevalling

Het grote moment is daar; de weeën beginnen. De eerste uren van de weeën heeft je vrouw vaak nog niet echt je hulp nodig. Probeer goed te luisteren naar wat zij aangeeft. Wanneer de weeën om de drie minuten komen gaan ze echt veel pijn doen en is het tijd om de verloskundige te bellen. Uiteraard kun je al eerder bellen maar meestal is er dan nog niet veel ontsluiting.

Een belangrijke taak voor de man tijdens de bevalling is zijn vrouw zich op haar gemak te laten voelen omdat stress een nadelige invloed heeft op het bevallingsproces. Stress verminderd de doorbloeding van de baarmoeder waardoor de weeën afnemen en er meer kans ontstaat op een keizersnede.

 

Een aantal tips om je vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling

Warmte helpt om de pijn beter te verdragen, bijvoorbeeld met een rubber warmwaterzak of een kersenpitten kussen. Vaak wordt deze dan op de onderrug of onderbuik gelegd.
Praat je vrouw moed in. Als je vrouw het niet meer ziet zitten probeer haar dan te motiveren.
Blijf bij haar. Door bij haar te zijn geef je haar onbewust emotionele steun en heeft ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ga geen andere dingen doen tenzij zij dat uitdrukkelijk vraagt.
Hoe verder de bevalling vordert hoe heftiger en pijnlijker de weeën worden. Het kan zijn dat je vrouw in paniek raakt en even niet weet om te gaan met de pijn. Stimuleer haar dan en zucht met haar mee om de weeën weg te puffen.
Ondersteun haar de hele tijd en probeer rust en kalmte te bewaren.

 

Vrijen na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is voor jou en je partner best spannend. Een bevalling heeft veel impact op het lichaam en het is dan ook belangrijk om het lichaam de kans te geven zich weer volledig te herstellen.

Wacht sowieso drie weken alvorens weer te vrijen. De baarmoeder zal dan pas weer gesloten zijn. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen.
Een goede maatstaf is ook het vloeien. Het bloedverlies wordt geleidelijk minder. Als het vloeien geheel gestopt is, is het verantwoord weer gemeenschap te hebben. Dit is vaak vier tot zes weken na de bevalling.
Als je vrouw hechtingen heeft gehad is het belangrijk dat de wond helemaal genezen is en deze niet meer pijnlijk aanvoelt.
Bouw het voorzichtig op en praat erover. Voorspel is belangrijk en maak eventueel gebruik van glijmiddel. Door de hormonen kan de vagina minder vochtig zijn en kan het pijnlijker zijn om te vrijen.
Nu je vrouw niet meer zwanger is, is zij weer gewoon vruchtbaar, ook tijdens het geven van borstvoeding. Gebruik dus voorbehoedsmiddelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Tip? Vadervuur

(training voor mannen die hun
kinderen de beste vader gunnen)

Heb je

EEN VRAAG ?

KRAAMZORG LINGEWAARD
Kamervoort 3a
6687 LA Angeren
026-3254784 / 06-86117407
info@kraamzorglingewaard.nl
[contact-form-7 id=”1489″]